در صورت یکسان سازی قیمت انرژی با سطح بین المللی صورت می گیرد
افزایش هزینه سرانه هر فرد تا هشتاد دلار
یک کارشناس در حوزه انرژی با ذكر اين نكته كه هزينه واقعي مصرف سرانه انرژي در ايران 963 دلار تخمين زده ميشود گفت: بر اين اساس، چنانچه طي يك برنامه پنج ساله قيمت حاملهاي انرژي تا سطح بينالمللي آن افزايش يابد، هزينه سرانه هر فرد نيز بايستي تا هشتاد دلار در ماه افزايش يابد.
احمد حاتمي يزد با بیان این مطلب که ميزان مصرف انرژِِي ساليانه ايرانيان، مبتني بر قيمتهاي بينالمللي بيش از 65ميليارد دلار است اظهارداشت: 10 درصد صرفهجويي در اين رقم ميتواند كل بودجه وزارتخانه يك ميليون نفري آموزش و پرورش را تامين كند يا بودجه فعلي آن را تا دو برابر افزايش دهد.
وي افزود: ارزان بودن انرژي در ايران باعث شده تا هيچ انگيزهاي براي صرفهجويي توسط بخش دولتي، خصوصي، توليدي، مصرفي و دولت يا مردم باقي نماند ، تا آنجا كه افراد، حتي از تنظيم موتور خودروهاي خود غفلت مي كنند.
حاتمي يزد اضافه كرد:صرفهجويي حاصله در مصرف بنزين با توجه به صرف وقت و هزينه بالاي امور تعميرگاهي، در عمل رقم ناچيزي را شامل مي شود.
وي گفت: از جمله دلايلي كه باعث مي شود افراد براي نجات از گرماي بيش ازحد شوفاژها در زمستان پنجرههاي ساختمانها را باز كنند، تاسيسات حرارتي فاقد تجهيزات كنترل الكترونيك گرما و ابزار دقيق مربوط به آن ميباشد.
اين فعال حوزه انرژي يادآور شد: امروز مصرف بيش ازحد استاندارد انرژي براي توليد سرما يا گرما هيچكس را در ايران نگران نميكند و لذا استفاده از تكنولوژيهاي روز براي صرفهجويي در مصرف انرژي به ازاي هر واحد توليد، هرگز در دستور كار مديران شركتها قرار نميگيرد، زيرا هزينه قليل انرژي در كشور ما با هيچ جاي جهان قابل مقايسه نيست.
وي افزود: امروز سهم مصرف انرژي در كلان اقتصاد كشورها متفاوت است و اين امر ناشي از سطح تكنولوژي صنعتي كشورها و همچنين سهم توليدات مربوط به صنايع انرژي بر آنهااست.
حاتمي يزد گفت:حساسيت دولتها و مردم كشورهاي مختلف در استفاده ازروشهاي صرفهجويي انرژي در خودرو تهويه ساختمانها و موتورهاي الكتريكي وغيره در بخشهاي كشاورزي، صنعتي و خدماتي عامل مهمي در بهرهوري انرژي كشورها به حساب ميآيد.
وي با بيان اينكه استفاده بهينه از انرژي در كشور مستلزم سرمايهگذاريهاي جديد در كليه بخشهاي اقتصاد است اظهارداشت: توليد مدلهاي جديد موتورهاي كممصرف در كارخانجات خودروسازي، يك كار بزرگ، با فرآيندي طولاني و بسيار پرهزينه است و سرمايهگذاري در اين بخش، تنها وقتي توجيه اقتصادي پيدا ميكند كه قيمت بنزين تعديل شده و ميزان صرفهجويي در آن به دلار يا ريال پاسخگوي اين مقدار سرمايهگذاري باشد.
وي با بيان اينكه حركت در اين مسير با افزايش چند مرحلهاي قيمت بنزين آغاز ميگردد و به تغيير رفتار تدريجي مصرف كنندگان انرژي منجر ميشود گفت: كساني كه حركت در مسير برعكس را توصيه ميكنند فقط موجب تاخير در اين حركت ميشوند و تنها روز فاجعه، براي مدت كوتاهي به تعويق ميافتد.
وي افزود: انتظار ميرود درآمد خانوارها نيز طي اين برنامه به همين ميزان بالا برود تا خريد كالا و خدمات توسط مردم نيز به قيمتهاي جهاني امكانپذير شود.
اين فعال حوزه انرژي با بيان اينكه در اين مورد توجه خاص دولت به بخشي از جامعه كه درآمدي در سطح حداقل دستمزد (ماهانه 200 دلار) دريافت ميكنند، معطوف ميشود گفت:به نظر ميرسد افزايش درآمد ساليانه 25 درصد براي اين دسته از هموطنان، سطح درآمد آنها را بقدري افزايش خواهد داد كه از عهده تامين انرژي به قيمتهاي بينالمللي و تورم ناشي از آن برآيند و تورم مورد انتظار موجب كاهش قدرت خريد آنها نشود.
وي با اينكه درآمد ناخالص داخلي كشور ما در مقايسه با ميزان انرژي مصرفي بسيار پايين است گفت: مقايسه رقم دلاري درآمد با ارزش دلاري نفت و گاز مصرفي شاخص مهمي را بدست مي دهد؛ اين نسبت نشانگر آن است كه در اقتصاد ما به ازاي هر يك دلار نفت و گاز و انرژي هيدروليك كه مصرف ميكنيم، به طور متوسط ارزش افزودهاي معادل 3 دلار در بخشهاي مختلف صنعت، كشاورزي و خدمات بدست ميآوريم.
حاتمي يزد افزود:از بررسيها و مستندات موجود چنين برمي آيد كه شاخص مذكور براي اقتصاد ايران كمتر از يك سوم متوسط جهاني است، بعبارت ديگر مجموعه كشورهاي جهان اعم از پيشرفته و درحال توسعه از هر بشكه نفت، ارزش افزودهاي براي خود توليد ميكنند كه سه و نيم برابر رقم مشابه براي ايران است.
وي با اشاره به اين كه حجم اقتصاد ايران با توجه به 196 ميليارد دلار درآمد ناخالص در سال 2005، امروز در رديف سيام كشورهاي جهان قرار دارد گفت: نسبت درآمد دانمارك به مصرف انواع انرژيها در اين كشور 37 مي باشد؛ يعني به ازاي هر دلار انرژي كه مصرف مي شود درآمدي معادل 37 برابر آن نصيب مردم ميشود.
اين فعال حوزه انرژي گفت: در حالي كه نسبت درآمد انگلستان، ژاپن، تركيه، كره جنوبي ، اندونزي، مالزي و مصر نسبت به انواع انرژي آنها به ترتيب حدود 24 ، 21، 10، 9 ، 6 ، 5/5 و 4 دلار است اين رقم در ايران تنها 3 دلار و در متوسط جهاني آن 4/10 دلار مي باشد.
وي افزود: نگاهي به ميزان مصرف انواع انرژي در ايران حكايت از اين واقعيت دارد كه مصرف فرآورده هاي نفتي در ايران به صورت روزانه و سالانه به ترتيب حدود 6/1 و 584 ميليون بشكه مي باشد.
حاتمي يزد اضافه كرد: مصرف فرآورده هاي نفتي در ايران، معادل 65/1 ميليون بشكه نفت خام به طور روزانه و به ارزش 91 ميليون دلار مي باشد كه مصرف اين ماده خام در سال حدود 33 ميليارد و 124ميليون دلار است.
وي خاطر نشان كرد: ميزان مصرف گاز طبيعي در كشور، روزانه و سالانه به ترتيب 5/242 و 88 ميليارد و 500 ميليون متر مكعب به ارزش روزانه معادل 88 ميليون دلار و سالانه 32 ميليارد و 120 ميليون دلار مي باشد.
به گزارش فارس، حاتمی یزد افزود : مصرف 33 ميليارد دلار نفت خام ، 32 ميليارد دلار گاز طبيعي به اضافه، ارزش مصرف برق آبي ( سالانه بيش از يك ميليارد دلار) و ذغال سنگ ( سالانه 402 ميليون دلار) در ايران از مصرف انواع انرژي،حكايت از مصرف بيش از 65 ميليارد دلار انواع حاملهاي انرژي در طول سال دارد.